Ons gereedschap
Symbolen
Symbolen helpen bij het overbrengen van gedachten of gevoelens als die moeilijk onder woorden kunnen worden gebracht. Voor vrijmetselaren is hun symboliek een gezamenlijke taal die helpt mensen met verschillende maatschappelijke achtergronden, opvattingen en karakters te verenigen.
De bouwsymboliek van de Vrijmetselarij is een erfenis van de ambachtelijke loges uit de middeleeuwen. De vrijmetselaar bouwt aan de ‘tempel der mensheid’, aan een betere wereld, waarbij hij zichzelf ziet als een bouwsteen.
Je zou de mens kunnen zien als een ruwe steen, die kan worden bewerkt en gepolijst tot een zuiver kubieke steen, zodat die gave steen kan worden ingepast in het bouwwerk dat maatschappij heet.
Passer en winkelhaak
De passer en de winkelhaak zijn internationaal hét herkenningsteken van de vrijmetselarij. De passer staat onder meer voor maatgeven, scheppen, afpassen.
De winkelhaak met zijn rechte hoek symboliseert de mens die het Licht ontvangt en zich in de ‘rechte verhouding’ weet te plaatsen tot zijn medemens.
De ruwe steen is een onbewerkt brok steen, zo uit een groeve gehouwen. De steen verwijst naar de mens in zijn natuurlijke, onbewerkte staat – met al zijn tekortkomingen, onvolmaaktheden én potentieel. Net zoals een steen bewerkt moet worden om een perfect bouwmateriaal te worden, dient een mens te werken aan kennis en karakter.
Hamer en beitel
Het uiteindelijke doel het creëren van harmonie in de samenleving. Net zoals een volmaakt geschaafde steen past in een grotere constructie, wordt een ontwikkeld individu een waardevolle bouwsteen in een betere wereld.
Het bewerken van de ruwe steen symboliseert de reis die ieder individu aflegt om zichzelf te verfijnen. Dit gebeurt door introspectie en zelfdiscipline. De hamer en beitel, die vaak naast de ruwe steen worden afgebeeld, staan symbool voor de methoden en inspanningen die nodig zijn voor dit proces van zelfontwikkeling en zelfontplooiing.
Het uiteindelijke doel het creëren van harmonie in de samenleving. Net zoals een volmaakt geschaafde steen past in een grotere constructie, wordt een ontwikkeld individu een waardevolle bouwsteen in een betere wereld.
De reis van de ruwe steen naar de volmaakte kubieke steen (een ander belangrijk symbool in de vrijmetselarij) dient de aspiratie om steeds meer in overeenstemming te leven met universele principes van wijsheid, kracht en schoonheid en te werken aan een betere wereld.
Vragen die we ons stellen
De symboliek van de ruwe steen nodigt niet alleen de vrijmetselaar, maar iedereen die zich aangesproken voelt, uit om actief te bouwen aan een betere wereld – steen voor steen. Je zou je vragen kunnen stellen als:
- Wat zijn mijn ‘ruwe kanten’?
- Hoe kan ik deze transformeren tot kwaliteiten die bijdragen aan mijn persoonlijke groei?
- Wat is mijn rol in het bouwwerk dat maatschappij heet?
- Welke aspecten van mijn leven hebben aandacht nodig?
- Op welke manier kan ik zichtbaar en ‘tastbaar’ bijdragen aan het verbeteren van mijn omgeving?